Utlåningsregler

Utlåningsregler

  • Genom att låna ur blöjoteket godkänner du Blöjupprorets utlåningsregler.
  • Medlemsavgiften för innevarande år skall vara betald.
  • Deposition är 250 kr och betalas innan blöjorna skickas, vid upphämtning betalas deposition senast vid hämtning. Depositionen återbetalas då blöjorna återlämnats och synas.
  • Frakt betalas av Blöjupproret för paket upp till 1kg vid 1 lånetillfälle (tur och retur) per år, i de fall avstånd låntagare-blöjotek bedöms för långt för upphämtning/avlämning. Låntagaren står för mellanskillnaden om mer än 1kg skall postas samt om låntagaren vill låna fler gånger. Alla våra lånepaket väger strax under 1kg.
  • Låntiden är 14 dagar räknat från dagen du får blöjorna.
  • Låntagaren är skyldig att ersätta skadad blöja. Om en blöja inte returneras är låntagaren skyldig att betala nyanskaffningsvärdet för likvärdig blöja.
  • Blöjorna skall tvättas och skötas enligt anvisning nedan.
  • *Bindorna skall tvättas och skötas enligt anvisning nedan.
  • Samtliga regler ovan gäller även för bindorna.


Användning

En tygblöja behöver bytas lite oftare än en engångsblöja. Om blöjans absorptionsförmåga inte känns tillräcklig kan extra inlägg användas. Flickor behöver mest absorptionsförmåga i mitten på blöjan och pojkar behöver mest absorptionsförmåga i framdelen på blöjan. Salvor och oljor får inte användas på barnets hud när blöjan används då det kan täppa till blöjan. Ge inte upp om blöjan inte fungerar för er, det finns många olika modeller att prova. Rådfråga gärna Blöjotekets kontaktperson blojoteket@blojupproret.se eller gruppen Tygblöjor på Facebook.


Tvättråd

Skölj eller skrapa av bajs i toaletten innan tvätt. Ta ur inlägg ur pocketblöjor innan tvätt så att de tvättas ur ordentligt. Träningsbyxor och blöjbyxor tvättas ut och in. Tvättmedlet som används skall vara fritt från blekmedel, zeoliter eller parfym samt innehålla mindre än 5% tvål/såpa. Använd inte heller sköljmedel då det minskar blöjans uppsugningsförmåga. Blöjor och tillbehör bör köras i ett sköljprogram och därefter tvättas i 60 grader. Tänk på att inte överfylla maskinen då mängden tvättvatten i förhållande till mängden blöjor är avgörande för om det blir rent. Om möjligt, välj ett program som använder extra mycket vatten, har förtvätt och sköljer extra många gånger. Överdosera inte tvättmedlet, har programmet förtvätt kan du dosera halva mängden tvättmedel i förtvättsfacket och halva i huvudtvättsfacket. Hängtorka om möjligt. Blöjor och tillbehör får förvaras max 3 dagar innan tvätt, gärna i en PUL-påse eller i ett kärl som släpper in lite luft tex. en hink med lock.


Mer info om tygblöjor

Diskussionsgruppen ”Tygblöjor” på Facebook.


Bindor

Skölj den använda bindan i fingervarmt vatten en kort stund (syftet är inte att blodet ska försvinna) och lägg därefter ner den i en wet bag eller häng på tork på exempelvis en torkspindel och därefter ner i en wet bag. Du kan tvätta alla bindor samtidigt vid mensens slut (eller ca var femte dag). Bindor och tillbehör bör köras i ett sköljprogram och därefter tvättas i 60 grader. Tvättmedlet som används skall vara fritt från blekmedel, zeoliter eller parfym samt innehålla mindre än 5% tvål/såpa. Använd inte heller sköljmedel då det minskar bindornas uppsugningsförmåga. Om möjligt, välj ett program som använder extra mycket vatten, har förtvätt och sköljer extra många gånger. Överdosera inte tvättmedlet, har programmet förtvätt kan du dosera halva mängden tvättmedel i förtvättsfacket och halva i huvudtvättsfacket. Hängtorka om möjligt. Försök att undvika att vika och knäppa ihop. Då luftar tyget och knapparna skonas.