All-in-one (AiO) är tygblöjor där både tätskikt/fuktspärr och uppsugande sitter ihop och därför måste hela tvättas efter användning. Det uppsugande materialet kan vara insytt inuti, sitta fast som en tunga eller inlägg som knäpps fast. På så vis är modellen väldigt varierande. Fördelar med detta system är tex att det är enkelt att använda. Nackdelar kan vara att det blir mycket tvätt och att de torkar relativt långsamt (beroende på hur inläggen sitter fast). Det är också ett av de dyrare modellerna av tygblöjor, men också väldigt nybörjarevänligt eftersom tygblöjan är komplett och redo att användas som den är.
All-in-2 (Ai2) tygblöjor består av ett skal (oftast i PUL/TPU eller ull) som är tätskiktet plus ett absorberande inlägg som antingen sitter löst i skalets flärpar eller sitter fast med tex knappar eller kardborre (kallas då även snap-in-one/SIO). Ofta kan man byta endast inlägget efter användning och återanvända skalet med nytt inlägg. Fördelarna med detta system är att det blir mindre tvätt, och även mer ekonomiskt. Nackdelar kan vara att det behövs mer förberedelse/preparering.
All-in-3 (Ai3): här är ytterbyxan oftast i tyg (tex bomullstrikå) med en knäppbar ficka (pouch) i som består av tätskiktet, där de absorberande inläggen läggs i. Efter användning byts inläggen och pouchen vädras innan den fylls på med nytt inlägg. Fördelar/nackdelar här blir ungefär samma som Ai2 ovan.
Pockets är tygblöjor med som består av ett skal med tätskikt (PUL) med en ficka på insidan där inlägget läggs i. Insidan består ofta (men inte alltid) av ett torrskikt som leder vätan in till inlägget och gör att barnets hud känns torr även efter kiss. Dock måste både skalet och inlägget tvättas efter användning, vilket ger samma tvättmängd som för AiO. Fördelar med detta system är tex att det är enkelt/nybörjarevänligt, torkar snabbare än AiO eftersom delarna plockas isär vid tvätt. Det blir dock lika mycket tvätt som med AiO. Det är även flexiblare än AiO, du avgör själv hur många inlägg som behövs. Blöjan måste också packas efter tvätt vilket antingen kan vara rogivande eller upplevas jobbigt.
Formsydda tygblöjor består inte av något tätskikt utan hela blöjan består av uppsugande material. Formsydda måste därför kompletteras med separat skal i tex PUL eller Ull. Detta är ett populärt val på tex natten när extra uppsugning behövs och åt alla håll och kanter. Fördelarna är att det absorberar massor och håller många timmar. Nackdelar är att de genererar mycket tvätt och torkar långsamt. De är även dyrare vid inköp.
Prefolds är ett mindre men oftast tjockare kvadratiskt tygstycke som kan vikas på 3 till ett inlägg, ibland med extra uppsugning i mitten. Kan även vikas runt barnet som en blöja och fästas med tex snappi. Fördelar/nackdelar är ungefär samma som med vikisar ovan men med mindre valmöjligheter.
Preflats är ett utskuret tygstycke som viks runt barnet till en blöja och fästas med tex snappi. Man kan säga att det är som en blandning mellan formsydd och vikis. Den består av endast uppsugande material, så det krävs ett tätskikt som skal eller ullbyxa över. Fördelen är att du får ett användarvänligt, hyfsat billigt system som funkar för många tillfällen. De har alla fördelar av vikisar fast de är enklare att förbereda. Eventuella nackdelar är att det kan vara svårt att få på en sprallig busunge.
Badblöjor är blöjor som ofta ser ut som ett par vanliga badbyxor för barn, fast de har dragsko i milja och ben / resårer anpassade för att inte läcka genom olyckor i vattnet. Det finns badblöjor som är godkända för babysim på marknaden. Ska ni enbart bada utomhus någonstans funkar ett vanligt skal eller pocketblöja också ypperligt som badblöja.
Ullbyxor/PULbyxor är sized blöjbyxor som oftast har muddar i midja och ben för att vara bekväma för nattanvändning. Byxorna är oftast väldigt rymliga för att kunna få plats med de stora nattblöjorna. Är byxorna lite lösare passar de perfekt för vikblöjor, prefolds, formsydda eller annat som på något sätt fästs runt barnet. Är de tightare går det lika bra att använda dem till enbart inlägg då de ändå håller sig på plats.
Vikblöjor/vikisar är ett kvadratiskt tygstycke som kan vikas runt barnet till en blöja, och fästas med tex snappi. Kan även vikas till "limpa" och användas som inlägg i tex skal. Det består av endast uppsugande material, så det kräver skal eller ullbyxa över för att hålla tätt. Detta är ett mycket ekonomiskt system som kräver endast ca 25-30 vikisar samt ett par skal/ullbyxor att alternera mellan för heltidsanvändning. Det blir således även mindre tvätt, eftersom endast vikisarna behöver tvättas efter användning medan skalet kan vädras några gånger och återanvändas före tvätt. De torkar även mycket snabbt. En nackdel är att det krävs lite övning för att få till vikningarna och passform, så det är inte lika nybörjarevänligt och klurigare för tex barnvakter/förskolelärare. Här kommer lite tips på vikningar: