Babypottning

Varför babypotta?

Babypottning/EC - Elimination communication är helt enkelt när du erbjuder potta/toa/handfat/annan plats för barnet att uträtta sina behov på än i blöjan. Din bebis är kompetent! Precis som att en nyfödd förmedlar känslor som hunger, köld, sömn och rädsla så förmedlar hen nödighet! Babypottning är ett perfekt sätt att minska mängden blöjor på, speciellt bajsblöjor. Med hjälp av EC lär barnet känna sig själv, sin vårdnadshavare och sina egna signaler bättre. Dessutom använder du färre blöjor vilket blir mer ekonomiskt och minskar hushållets 

klimatavtryck! EC handlar om kommunikation mellan föräldrar och barn, det ska kännas roligt och givande här och nu. Erbjud alternativ till blöjan i den utsträckning som känns lagom för ER och anpassa ambitionerna efter dagsformen. Så länge ni alla mår bra av det så finns det inga rätt eller fel!

Ur ett hälsoperspektiv

Babypottning är egentligen en naturlig del av barnets instinkter då vi föds med förmågan att känna av våra grundläggande behov. Precis som barnet föds med förmågan att meddela när hen behöver äta och sova, kan barnet också meddela när hen behöver göra ifrån sig. Det blir därför onödigt att lära sitt barn att göra sina behov i blöjan när barnet från födseln kan säga till för att slippa. Att lära sig svara på barnets signaler på kiss- och bajsnödighet leder till en bättre kommunikation mellan vårdnadshavare och barn. Ett barn vars behov möts och vars signaler blir besvarade kan känna sig trygg och lugn. Barn som EC:as tappar inte kollen på sin kropps signaler och är senare redan vana vid pottan eller toaletten när det blir dags för aktiv potträning. Dessutom minskar blöjfrihet risken för blöjexem och urinvägsinfektion samt att tarmen töms mer effektivt när barnet befinner sig i en sittande position när hen bajsar, vilket i sin tur kan förebygga magknip och förstoppning. Barn som kissar medvetet tömmer dessutom blåsan mycket bättre varje gång. Detta leder till större blåskapacitet.


Ur ett ekonomiskt perspektiv

Att babypotta på heltid eller deltid minskar användandet av blöjor och tillbehör drastiskt, vilket i sig är ett av de miljövänligaste alternativen. Det vanligaste sättet då är att börja med EC direkt ifrån födseln men det finns många som också börjar när amningsbajset försvinner eller när barnet kan sitta själv. Allt beror på vad du som vårdnadshavare har energi och kraft för. Bajsblöjor brukar visa sig minska drastiskt med babypottning och många upplever att de endast har kissblöjor redan efter någon månad. Annars är tidig potträning ett bra alternativ. En kortare blöjperiod medför mindre tvätt av tygblöjor alternativt mindre sopor av engångsblöjor vilket är gynnsamt för miljön.


Ur ett miljöperspektiv

EC och tidig potträning innebär båda två stora ekonomiska fördelar i plånboken. Oavsett om du använder engångsblöjor eller tygblöjor kommer du behöver köpa färre blöjor och även tvätta färre blöjor vilket spar in pengar. Babypottning, oavsett om det görs på heltid eller deltid, gör att du spar in pengar på varje oanvänd blöja. Att dessutom börja potträna tidigt gör att du slipper köpa blöjor fram tills barnet är tre år eller äldre, vilket är snittåldern för blöjfrihet i Sverige. Att låta ditt barn vara blöjfritt (även delvis) är ekonomiskt gynnsamt.