Här hittar du information om diverse tillbehör som är lämpliga till tygblöjor. Produkter som kan underlätta för användningen av tygblöjor. Men det är absolut inte ett måste att ha alla produkterna, för att få ett fungerande flergångsblöje-användande. Det kan även fungera utmärkt med saker/tillbehör man redan har hemma.
Inlägg
Någon form av inlägg används i de flesta typer av tygblöjor, men är vanligast i pockets, snap in one eller när du använder ett skal. När barnet blir äldre kan det behövas ett extra uppsugande inlägg i tex vikblöjor.
Med pocketblöjor följer oftast inlägg i mikrofiber med, som suger mycket vätska fort och torkar snabbt. Men behåller inte vätskan så bra vid tryck tex barnet sitter ner. Ibland följer ett inlägg i bambu med, som suger relativt snabbt men håller kvar vätskan bättre än mikrofiber. Ett inlägg som torkar långsamt har ofta högre uppsugningsförmåga.
Många blöjtillverkare skickar med inlägg i blöjan eller säljer märkets egna inlägg att köpa på sidan om. Oftast finns de i bomull eller bambu, hampa, tencel, lin eller mikrofiber-mixade inlägg. Som du ser på bilden, finns inläggen i olika slags material och storlekar. Så du kan välja olika inlägg, beroende på hur mycket ditt barn kissar / storlek på barnet och vilken blöja inlägget ska ligga i. Ibland är det lämpligt att kombinera olika inlägg, t ex i en nattblöja som ska hålla extra länge, där är hampa / bambu bra material som suger mycket vätska.
Om du inte vill köpa nya inlägg kan du med fördel sy egna eller helt enkelt ta sådant du har hemma. Frottélappar, små handdukar, en sönderklippt gammal t-tröja, som en vikblöja eller prefold. Eller köpa pre-loved - för marknaden är stor på begagnade produkter. Om du använder en pocket-blöja med en ficka i, så kan du använda inlägg eller trasor av mikrofiber, men tänk på att mikrofiber inte ska vara i direkt kontakt med barnets hud! Därav ej helst ovanpå tyget i en pocketblöja. Mikrofiber drar åt sig fukt och lämnar barnets hud alltför torr. Innertyg i tygblöjor kan dock vara av mikrofleece och det är OK att ha mot barnets hud. Läs mer om olika material här.
Blöjpapper är ett slags mjukt och tunt ark som man lägger i blöjan direkt mot barnets hud för att skydda blöjan; från tex feta zink krämer eller att bajs ska fastna i flergångsblöjan. Detta är ett sätt att få bort hårt bajs från blöjan. Man lyfter helt enkelt ur ris/bambu-arket med bajset på och kastar bajset i toaletten och arket i papperskorgen. Eller båda i papperskorgen, om man ej har tillgång till toalett. Även om det ibland står att rispappret går att spola ner i toaletten, så ska det inte göras. Det är tåligare än toalettpapper (En del sorter går t.o.m. att tvätta i maskinen och återanvända!) och bara sådant som löses upp naturligt ska spolas ner. Tänk på att bajset behöver vara tillräckligt fast för att fungera ihop med blöjpapper. Amningsbajs är ofta för löst och rinner förbi. Vid användning av salva på barnet kan ris/bambu-papper skapa en barriär mellan salvan och tygblöjan. Det gäller främst tygblöjor med syntetmaterial på insidan. En del salvor kan nämligen sätta igen syntetmaterialet och kisset rinner åt sidan istället för genom tyget.
Fästanordningar
En del tygblöjor har inga tillhörande fästanordningar för att hålla ihop, till exempel vikblöjor, pre-folds, pre-flats eller cotour-blöjor (formsydd utan knappar eller kardborreband), och då kan det behövas något för att få dem att hålla ihop.
Här kommer några exempel på sådana fästanordningar.
Blöjnål
Det klassiska (och mest skrämmande?) är förstås en blöjnål. Det är en säkerhetsnål som du använder för att fästa tygblöjan med. Vana användare av blöjnål säger att det är lika enkelt som något annat och att de inte sticker varken sig eller barnet.
Snappi
Snappin är T-formad och varje arm har ”taggar” som hakar sig fast i tyget. Den finns i två storlekar. Man fäster armarna på varsin sida om tygblöjan och i mitten. Snappin är väldigt lättanvänd men se upp för taggarna så att varken du eller din bebis skadar sig.
Boingo
De kommer i tvåpack och är avlång med ”taggar” i båda ändarna som fäster i tyget likt snappin. Boingo fungerar extra bra på riktigt små bebisar, där snappin är för stor och på större barn där snappin inte når båda flikarna. Och då kan användas med en på vardera sida.
Blöjbälte
Detta är ett oftast ett resårband, som har kardborre anslutningar att fästa ihop bandet till rätt storlek. Sitter som ett skärp/bälte runt höften på barnets blöja. Toppen om man vill ha något som fäster runt hela blöjan istället för endast fästpunkter i *tabbarna.
*tabbarna är alltså den yttre delen av blöjan som korsas över barnets mage. Där knappar eller kardborre sitter på konventionella blöjor.
(Källa: karissas.grace)
Torrskikt
För att barnet inte ska känna vätan mot huden efter hen har kissat, kan man lägga ett så kallat torrskikt i blöjan. Torrskikt är ofta gjorda av syntetmaterial, såsom coolmax, thermo-ko, polarfleece, polyesterfleece, fuskmocka eller minky. Men det finns även okurad ull, tencel och silkestorrskikt som är naturmaterial som arbetar på lite annat sätt än syntetiska material men som också fungerar som torrskikt. Torrskikt kan vara bra att ha på natten, långa bilresor eller liknande när blöjan inte kan bytas lika ofta och man inte vill att barnet ska känna sig blöt. Läs mer om olika materialen här.
Bodyförlängare
Många upplever att tygblöjorna gör att bodys blir för korta på längden i grenen - medans de fortfarande sitter bra på överkroppen. Lösningen kan vara en bodyförlängare, som är ett liten tygbit med tryckknappar i båda ändar som man knäpps fast i bodyn. Man kan köpa bodyförlängare, men även sy egna såklart.
PUL-påse / Wet bag
En PUL-påse kan vara praktiskt att ha i skötväskan när man är hemifrån eller i ett litet badrum utan plats för en blöjhink. De finns i olika storlekar och antingen med dragkedja eller dragsko. Läs mer om PUL-tyg här.
Pulpåsar extra small/ small / medium
Dessa påsar är toppen för att tex ta med en blöja, tvättlappar och kanske någon tygbinda för den kortare turen.
Men finns även de som är godkända för livsmedel så man kan ta med fika/ macka osv på utflykt utan att behöva använda plastpåse.
Pul väska / tote bag
En slags handväska i pul- tyg lämpligt tex på badstranden/ badhuset. Men även för dagligt bruk om de är regnigt ute och man ej vill få sina saker dygnblöta.
Pod
En rektangulär pul-väska som gör att man kan samla blöjorna på rad istället för en stor påse. En del har handtag på sidan, ibland dubbla handtag med eller utan extra fack.
Skötmatta med pul
Detta är lämpligt om man är ute på vift hemifrån de egna skötbordet och ej vill använda engångsunderlägg tex på BVC.
De är ofta ett mjukt tyg i bambufrotte eller likande och pul-tyg på baksidan för att ev kiss/bajs-olyckor ska ta sig igenom till underlaget. De kan rullas ihop till en baguette-liknade form.
Babylegs
Istället för byxor kan man använda babylegs eller benvärmare. Då blir det lättare att byta blöja och benen blir inte kalla när barnet sitter på pottan. Dessutom syns den snygga tygblöjan bättre!
Tvättlappar
Istället för våtservetter kan man ha tygtvättlappar med sig i tex en liten pulpåse, för att kunna rengöra barnet utan engångsservetter. Till detta kan man använda; tvättcreme, babyolja eller annan lämplig olja som barnet tål eller lite vatten.
Sedan är de bara att lägga ner tvättservetten tillsammans med de andra smutsiga blöjorna.
Fläckborttagning
Torkvinda utomhus
Toppen de soligare dagarna på året. Dels för blöjorna får lite vind och torkar fortare. Samt väldigt effektivt för att avlägsna bajsfläckar i blöjor, med att sola bort fläckarna - de försvinner redan efter några timmar utomhus. Känns nästan som rena rama trolleriet.
Citrontvål
Citronfläckbortagningstvålar är oftast veganska och gnussas direkt på bajsblöjan i handfatet. Sköljs av efter en liten stund tvätta blöjan på kvällen och fläckarna försvinner allt som oftast väldigt bra!
Galltvål
Detta är en icke-vegansk produkt, men som fungerar på samma vis som fläckborttagningstvål / flytande medel.
Vanish
En variant som innehåller lite klor som gör att bajsfläckarna bleks bort utav detta. Kan behövas flera omgångar av vanish för att får bort fläckarna. Samt att de är mer kemikalier i det än de ovanstående. Praktiskt om man inte vill ta så mycket i bajsblöjan utan lägga på / spraya ovanpå blöjan.
Djuprengöringsmedel; Natrium-percarbonat
Ett pulver som ”smälter” i varmt vatten och gör att blöjor, som börjat bli svåra att få riktigt rena i tvättmaskinen, blir återställda igen helt enkelt rengjorda på djupet. Detta är inget måste att göra, men kan absolut vara en god idé att göra några ggr per år för att hålla blöjorna extra fräscha.
Lanolin
Finns både som ulltvätt - Lanolin och några delar tvål för att rengöra ullbyxor samt kurs ullbyxor för att skapa ett tätskikt för ullblöjbyxan. Bör användas i lägre temperaturer för att inte tova ihop ullen.
Ullkur
Ullkur är färdigblandad lanolinkur som du endast behöver tillsätta det varma vattnet till
Knappskydd / Snapcovers
Såhär ser knappskydd ut, de är helt enkelt motsatta sidans knapp som fäster till blöjan för att tex förenkla och visa vart man vill att blöjan ska vara knäppt. Detta kan vara praktiskt för någon som aldrig någonsin har knäppt en tygblöja tex en barnvakt eller förskolepersonal.
Tittutbyxor / EC-byxor
Byxorna heter just Tittut och EC-byxor för att de är anpassade för att visa upp den snygga tygblöjan och för att lätt kunna ta av blöjan och potta barnet snabbt och smidigt