Att vårda ull

Att vårda ull

Att använda blöjbyxor i ull är mer underhållsfritt än vad många tror. Ullblöjor som är kurade med ullfett/lanolin har en självrengörande egenskap som gör att de bara behöver vädras efter att ha blivit kissiga. Nya ullbyxor, ullbyxor som det kommit bajs i och ullbyxor som börjat kännas ofräscha behöver dock tvättas och ibland kuras om. Här får du lära dig hur!

Maskintvätt

på ullprogram/handtvättsprogram

De flesta tvättmaskiner har ullprogram och/eller handtvättsprogram. Båda dessa går bra att tvätta ullbyxor i. Använd ett tvättmedel avsett för ull och dosera enligt anvisning på tvättmedlet (minska mängden om du bara har en eller ett par byxor i maskinen). Tänk på att vissa maskiner har rätt hög förinställd centrifug på handtvättsprogrammet. Stäng av centrifugen eller sätt på lägsta möjliga. Tänk också på att vissa maskiner har 40 grader förinställt på sitt ullprogram. Vi rekommenderar inte att ullbyxor tvättas på högre temperatur än 30 grader. Så att vårda ull går enkelt att göra med moderna metoder!


Handtvätt

Ull går utmärkt att tvätta för hand. Tappa upp ljummet vatten i handfatet och lägg i byxorna. Krama dem under vattnet så de blir genomblöta. Tillsätt sedan ulltvättmedel, olivtvål eller annan mild tvål. Krama dem med händerna under vattenytan så vatten åker in och ut genom ullen en stund. Tappa ut vattnet och fyll på med nytt. Krama under vattnet en stund. Byt vatten fler gånger tills vattnet är rent och klart efter att byxan kramats i det. Detta är ett skonsamt sätt att våda ull på.


Bajsfläckar

Tvättmaskinens program bara skvimpar runt ullen i vatten en stund. Det är alldeles för skonsamt för att få bort bajsfläckar. Här är det handtvätt som gäller. Gör som ovan men gnugga med en hård galltvål på fläcken och bearbeta sedan fläcken under vatten.


Blanda ullkur

Efter att byxorna tvättats behöver de ibland kuras. Det gäller främst nya ullbyxor eller ullbyxor som inte använts så mycket. Ullbyxor som blivit ordentligt inkissade behöver sällan kuras, även efter tvätt.

Om du köpt färdig kur så går du efter anvisningarna på flaskan. Att blanda egen kur är dock inte alls svårt.

Koka upp ca 2 dl vatten, rör ner ca 1 tsk lanolin per byxa i det heta vattnet och låt det smälta så det ser ut som om du hällt rapsolja i vattnet. Tillsätt lite riven olivtvål eller flytande handtvål/baby duschcreme, lite åt gången tills lanolinet löst sig och kuren blivit gräddvit. Tillsätt ljummet vatten i en bunke så att du har lagom mycket vatten för att täcka byxorna. Vänd byxorna ut och in och lägg ner dem i kuren, torra eller blöta spelar ingen roll, krama dem i kuren några gånger och låt dem ligga i minst 2 timmar. Vill du så kan du ha dem ligga i kuren över natten.


Få ut vattnet ur blöt ull

Ull får inte vridas, då tappar den sin elasticitet. Krama ur ullen så gott det går. Rulla sedan in den i en handduk och trampa på den en stund. Våt ull får aldrig hänga då även det gör att den tappar sin elasticitet. Låt den plantorka, gärna luftigt liggande på ett galler (ugnsgallret duger bra) eller ovanpå tvättställningen.


Bra att veta om ull

Ull tål inte snabba temperaturändringar – då tovar den sig, krymper och blir kompakt/hård och tappar då sin elasticitet. Detta sker främst om ullen rörs när den är upphettad Det går att koka ull men den ska ligga i vattnet från början och det ska koka upp långsamt. Du får absolut inte röra ullen/röra om i vattnet när det är varmt – då tovar den sig. Kurad ull reagerar med urin och blir tätare – därför blir ullbyxor bättre ju mer de används.

Läcker ullbyxan är det troligtvis för att uppsugningsförmågan i blöjan under är för liten i förhållande till tiden den sitter på. En ullbyxa behöver inte sitta tight utan det räcker med att den täcker blöjan under ordentligt. Därmed funkar det att ha lite ”för stora” ullbyxor som barnet kan växa i. Något som inte hade funkat med till exempel PUL.

Ska du bära barnet i sele eller sjal behövs ofta extra uppsugningsförmåga under ullen då vätskan annars lätt trycks igenom ullen då blöjan under pressas ihop mellan rumpa och ullbyxa. Man kan även använda en så kallad fuktspärr som är ett extra lager ull där det finns risk för tryckläckage. Om du aldrig har bajsläckage i ullbyxorna och därmed inte blir tvungen att tvätta dem, kommer de så småningom kännas ofräscha och behöva tvättas och eventuellt kuras om. Men ofta tar det 1-2 månader av daglig användning innan de känns ofräscha.