Det finns många olika anledningar till att välja att ha tygblöjor på sitt barn. Miljön och att minska mängden engångsmaterial samt oljebaserade produkter är en bidragande faktor för många. Andra väljer tygblöjor för att deras barns hud reagerar på engångsblöjorna och ytterligare några väljer tyg för att de är mer läckagesäkra än engångsblöjor. En del väljer tygblöjor med material som känns blött mot huden för att barnet ska förstå kopplingen mellan att vara kissnödig, kissa och bli blöt, och därmed kunna bli blöjfri tidigare än med en superabsorberande plastblöja.
Dagens tygblöjor är moderna och det finns oändligt många modeller och märken för att täcka varje familjs önskemål och behov. Moderna tygblöjor behöver inte vara ett dugg krångligare än engångsblöjor. Vid användning av tygblöjor på förskolan är detta en viktig aspekt. Att ett eller flera barn har tygblöjor får inte ge personalen merarbete, det ska varken vara krångligare eller svårare att byta en tygblöja än vad det är att byta en engångsblöja. Föreningen Blöjupproret har därför skapat detta dokument för att ge vägledning för föräldrar och barnomsorg så att ni tillsammans ska kunna komma fram till rutiner som känns okej och hållbara för er.
Det viktigaste i valet av system på förskolan är att förskolepersonalen känner sig bekväma med systemet. Vi rekommenderar att i första hand använda tygblöjor som sitter ihop i ett stycke för att minimera antalet moment för förskolepersonalen vid blöjbyten. Exempel på dessa system är allt-i-ett-blöjor (AIO), färdigpackade pocketblöjor, förberedda allt-i-två-blöjor (Ai2/hybrid). Det är såklart även viktigt att vald blöja passar barnets kroppsform.
Kolla på er förskolas rutin vad gäller nerkissade/nerbajsade kläder. Det vanliga är att bajs skakas av ner i toaletten och att ett nerbajsat plagg sedan läggs i en plastpåse. Många förskolor som hanterar tygblöjor har som rutin att lägga bajsblöjor i en plastpåse innan de läggs i pulpåsen och kissblöjor läggs direkt i pulpåsen.