Tygblöjor på förskolan

Tygblöjor på förskolan

Det finns många olika anledningar till att välja att ha tygblöjor på sitt barn. Miljön och att minska mängden engångsmaterial samt oljebaserade produkter är en bidragande faktor för många. Andra väljer tygblöjor för att deras barns hud reagerar på engångsblöjorna och ytterligare några väljer tyg för att de är mer läckagesäkra än engångsblöjor. En del väljer tygblöjor med material som känns blött mot huden för att barnet ska förstå kopplingen mellan att vara kissnödig, kissa och bli blöt, och därmed kunna bli blöjfri tidigare än med en superabsorberande plastblöja.


Dagens tygblöjor är moderna och det finns oändligt många modeller och märken för att täcka varje familjs önskemål och behov. Moderna tygblöjor behöver inte vara ett dugg krångligare än engångsblöjor. Vid användning av tygblöjor på förskolan är detta en viktig aspekt. Att ett eller flera barn har tygblöjor får inte ge personalen merarbete, det ska varken vara krångligare eller svårare att byta en tygblöja än vad det är att byta en engångsblöja. Föreningen Blöjupproret har därför skapat detta dokument för att ge vägledning för föräldrar och barnomsorg så att ni tillsammans ska kunna komma fram till rutiner som känns okej och hållbara för er.

Val av tygblöjesystem

Det viktigaste i valet av system på förskolan är att förskolepersonalen känner sig bekväma med systemet. Vi rekommenderar att i första hand använda tygblöjor som sitter ihop i ett stycke för att minimera antalet moment för förskolepersonalen vid blöjbyten. Exempel på dessa system är allt-i-ett-blöjor (AIO), färdigpackade pocketblöjor, förberedda allt-i-två-blöjor (Ai2/hybrid). Det är såklart även viktigt att vald blöja passar barnets kroppsform.

Förälderns ansvar

  • att visa behörig personal hur den valda blöjan fungerar, t.ex. vilka knappar som ska knäppas.
  • att varje dag vid hämtning ta hem smutsiga blöjor.
  • att se till så det alltid finns tillräckligt många blöjor på förskolan.
  • att se till att blöjorna har tillräckligt med uppsugningsförmåga för att hålla så många timmar som förskolan har som bytesrutin.
  • att ombesörja all tvätt av blöjorna.
  • att tillhandahålla lämplig förvaring av smutsiga blöjor, förslagsvis en PUL-påse (en tygpåse som släpper igenom luft men inte vätska och lukt).

Förskolans ansvar

  • att lägga smutsiga blöjor i avsedd förvaring.
  • att INTE använda salvor eller krämer på barnets rumpa om inte föräldern gett er en för ändamålet avsedd kräm/salva/olja (många produkter sätter igen tygblöjorna vilket kan orsaka läckageproblem).

Angående hygien

Kolla på er förskolas rutin vad gäller nerkissade/nerbajsade kläder. Det vanliga är att bajs skakas av ner i toaletten och att ett nerbajsat plagg sedan läggs i en plastpåse. Många förskolor som hanterar tygblöjor har som rutin att lägga bajsblöjor i en plastpåse innan de läggs i pulpåsen och kissblöjor läggs direkt i pulpåsen.


Vad vinner förskolan på att barnen använder tygblöjor?

  • Ni bidrar till en bättre miljö.
  • Ni får färre illaluktande sopor (ja det låter konstigt men tygblöjor luktar inte illa på det viset som engångsblöjor gör när urinen reagerat med superabsorbenterna).
  • Ni kan uppfylla vårdnadshavarens önskemål om att använda tygblöjor.
  • Ni får färre sopor att släpa ut till containern.
  • Barnet blir blöjfritt tidigare.

Medlemmars tips inför förskolestarten:

  • För en dialog med pedagogerna, utan distraktioner, och visa på hur enkelt det är. Många har en bild av att tygblöjor är uråldrat så försök att visa hur likt det faktiskt är en engångsblöja. 
  • Om ni använder tygblöjor med knappar kan det vara bra att använda snap caps och sätta för de knappar som inte ska användas, så att pedagogerna ser vilka knappar de ska knäppa på. Det går lika bra att måla de knappar som ska knäppas med permanent markeringspenna. 
  • En pulpåse med dubbla fack är jättebra för att kunna förvara antingen torra och använda blöjor i olika fack, eller för att lägga använda blöjor i det ena och smutsiga, blöta kläder i det andra facket. 


Klicka här för informationsblad, instruktionsbilder och mer förekolerelaterat material