Hur går det till?

Hur går det till?

När kan/ska man börja?

Om man kan välja är det bäst att börja innan barnet har fyllt 6 månader, annars har hen vant sig vid att kissa och bajsa i blöjan och tappat känslan för nödigheten. Självklart funkar det även att börjar när barnet är äldre men då kan det ta lite längre tid att komma igång. Det är väldigt individuellt hur barnen reagerar. Vissa familjer börjar direkt på BB medan andra kommer igång efter några veckor eller månader. Är barnet äldre än 1,5 år kan det vara bra att börja med potträning istället.

Hur gör man? / Hur går det till?

Rutinpottning

Ett sätt att komma igång är att få in en rutin för själva pottandet. Sätt barnet på pottan efter mat, sömn eller annan aktivitet, när ni kommer hem eller när barnet har suttit i sele, babysitter, bilbarnstol eller vagn. Vid dessa tillfällen är det vanligt att bebisen behöver kissa eller bajsa. På så vis får barnet vänja sig vid att sitta på pottan och rätt vad det är kanske pottan fylls med något… Det är inte helt ovanligt att barn kissar när blöjan tas av. Utnyttja detta genom att vid blöjbyte hålla ditt barn ovanför exempelvis handfatet och låta barnet kissa och bajsa där. Du kan även låta barnet kissa på skötbordet samtidigt som du använder betingningsljudet (läs mer om betingning längre ner).  Om barnet är så litet att det inte kan sitta själv på potta kan det vara enklast att hålla barnet i grodposition över hanfat/badkar/potta/toalett. Du kan även hålla barnet under armarna över pottan och på så sätt stötta upp hen. Läs mer och se bilder på olika positioner här.

Blöjfri observation/ nakentid
Låt barnet vara naket en stund på dagen för att lättare se hur barnet beter sig i samband med att hen gör ifrån sig. Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att lufta rumpan. Du kan lägga ett mindre barn på en handduk, en bit plastad frotté eller annat underlag du anser lämpligt. Har du ett rörligt barn tänk på att röja undan eventuella mattor eller liknande. Undvik att ha barnet i sängen, soffan eller andra ställen där det är svårt att torka. Det kan vara bra att sätta på ett par byxor eller underbyxor för att slippa en fontän, särskilt när barnet har snopp. Målet med blöjfri observation är att du kan se när barnet kissar eller bajsar och på så sätt kan lära dig att läsa av ditt barn. Var uppmärksam och närvarande under blöjfria tiden för att kunna lägga märke till hur ditt barn låter och rör sig strax innan det gör ifrån sig. Titta här för att se en lista över många olika sätt som ditt barn kan tänkas använda för att signalera sin nödighet. Ofta använder barnet en kombination av dessa eller varierar vid olika tillfällen och åldrar.

Signaler

Exempel på barns signaler vid nödighet är

gnäll, vrida på sig, bli orolig och/eller spjärnar emot i famnen/sjalen/selen. Släpper bröstet eller ha svårt att få tag om bröstet vid amning och/eller skiftar humör.

Intuition
Använd din intuition för när det är dags att erbjuda barnet att kissa eller bajsa. Ofta har magkänslan rätt och det är bara tråkigt att strunta i det för att någon minut senare ha en blöt eller bajsig blöja. Våga lita på dig själv!

Betingning och babytecken
Betingning innebär att du gör ett särskilt ljud i samband med att barnet gör ifrån sig. Du kan ha samma ljud för båda kiss och bajs eller välja två olika. Många säger ”ksss ksss” och ”eh eh” men du kan välja vilket ljud som helst. Om du hellre vill vissla en melodi eller blåsa barnet lätt på huvudet går det också bra. Det viktigaste är inte vad du säger eller vilket ljud du gör, utan att du är konsekvent. Välj de ljud som passar dig. Använda sedan ljudet varje gång du ser att barnet gör ifrån sig, vare sig det sker på skötbordet, i blöjan eller på pottan. På så sätt lär sig barnet att koppla ihop kissandet och bajsandet med ljudet. Målet med betingen är att underlätta för barnet att slappna av och göra ifrån sig när hen sitter på pottan. När barnet hör det välbekanta ljudet förstår hen att det är dags att släppa ut det som finns. Detta kan vara särskilt av fördel när barnet ska kissa på nya ställen, t ex när man är ute på stan eller det ska kissas i en buske. Då blir betingningen ett sätt att meddela barnet att det är okej att kissa eller bajsa på det här stället. När barnet är lite större kan ni även använda er av så kallade babytecken för att kommunicera bajs och kiss.

Beröm
Eftersom EC handlar om att erbjuda barnet ett lämpligt ställe att kissa och bajsa på finns det inget behov att berömma barnet. Det enda som hen gör är att kissa eller bajsa när hen är nödig, vilket är föga imponerande och inte direkt förtjänar applåd. När barnet gör ifrån sig kan du helt enkelt konstatera att nu kom det kiss/bajs, att det känns skönt att kissa/bajsa eller annat du kan komma på. Det kanske låter jätte tråkigt i början men man kan faktiskt komma på en hel del att säga. Prata om vad som händer och lägg ingen värdering i på vilket ställe eller sätt det sker. Det är inget fantastiskt att kissa på pottan eller bajsa på toaletten utan något naturligt och självklart. Genom att inte ge beröm förebygger du att både du och barnet känner sig dåliga när kisset eller bajset hamnar någon annanstans än pottan eller toaletten. Det finns inget bra eller dåligt när man EC:ar och det handlar inte om att lyckas eller misslyckas.


Tvång
Krav och tvång hör inte ihop med EC! Tving aldrig ditt barn att sitta på pottan eller toan om hen inte vill det. Att sitta där ska inte förknippas med någonting jobbigt och ångestfyllt. Om barnet inte vill kissa på pottan, sätt på en blöja istället även om du VET att barnet är nödig. EC handlar om att lyssna på barnet och det sker för barnets skull. Du blir ingen bättre förälder ju fler kissningar som hamnar i pottan eller ju fler bajsblöjor du slipper. Om du börjar känner dig stressad kan det vara bra att ta ett steg bakåt och låta EC vila ett tag. Börja sedan om för att hitta en nivå som fungerar bra för er.


Ambitioner
Det finns inga krav i att praktisera EC på heltid. Välj den nivån som passar dig och din situation. Vissa dagar orkar du kanske bara rutinpotta medans det funkar bra att köra helt blöjfritt andra dagar. Det är du och barnet som bestämmer vilken nivå ni lägger er på. Spädbarn behöver oftast gå på toa många gånger om dagen. Det är då lätt hänt att man känner sig misslyckat för att det blir många missar. Släpp kravet på att fånga allt alltid. EC sker för barnets skull och på barnets premisser. Det är bra att vara modig ibland och våga gå ett steg framåt. Men var även beredd att gå ett steg bakåt när det behövs. Det är helt okej att sluta EC:a ett tag när det känns för jobbigt. Våga gärna göra ett nytt försök senare för att se om det kanske funkar bättre då. Små barn går igenom många utvecklingsfaser som kan försvåra eller förändra kommunikationen. Även sjukdom och tandsprickning kan leda till att kommunikationen inte fungera lika smidigt som den brukade. Ge inte upp! Varje EC-resa är unik.

EC på natten
Självklart kan EC även ske på natten. Om du vill kan du sätta barnet på pottan varje gång hen vaknar för att äta/amma eller när barnet signalera på annat sätt att hen är nödig. Man kan potta barnet innan, i mitten av, under eller efter amningen/matningen beroende på vad som funkar bäst för just er. Det kan vara bra att ha pottan bredvid sängen samt att sova med barnet i samma rum.  Ett tips är att använda den lilla pottinsatsen till en stor potta för att kunna potta barnet i famnen alternativt använda en flaska om du har en bebis med snopp. Det kan hända att barnet blir väldigt ledsen när du försöker potta hen på natten och får svårt att somna om. Överväg grundligt om du tycker att det är värt att ta upp barnet för att kissa. Prioritera alltid sömnen för både dig och barnet!