FAQ - Vanliga frågor

FAQ - Vanliga frågor

Vanliga frågor om Blöjupproret:

Jag har blivit medlem i Blöjupproret men har inte fått något mejl med medlemsförmåner ännu, hur får man det?

Svar:

Vi har inget automatiskt system för medlemmar utan lägger in alltid manuellt. Detta görs ca en till två gånger i veckan. Så fort vi har sett att medlemsavgiften kommit in skickas ett välkomstmejl till er, om ni inte fått det har det troligtvis fastnat i skräpkorgen. Kolla efter det där eller testa att sök på tex "medlemsmejl" eller "Blöjupproret".

Hur kan jag engagera mig mer i föreningen?

Svar:

KUL att du intresserar dig för att sprida kunskap om tygblöjor och babypottning! Vi tar alltid emot förslag på nya evenemang och hjälper till där det behövs om du vill hitta på något på egen hand men önskar stöttning. Vi välkomnar alla som är intresserade att vara aktiva medlemmar, det är bara att kontakta oss per mail eller valfritt socialt medie. Är du intresserad av en position i styrelsen går det alltid att kontakta valberedningen för mer information!

Vanliga frågor om pottning:

När kan man börja med babypottning?

Svar:

Från födseln! Även små bebisar visar tecken på nödighet eller pottas med fördel efter tex sömn och mat. Läs mer på vår sida om babypottning.

Hur gör en med pottning i bilen/på resa?

Svar:

Det är inte svårare än att potta någon annanstans! Det gäller att ha med en sig en potta, något att torka barnet med efteråt och något att torka/skölja ut pottan med efter användning. Det finns speciella pottor (exempelvis Potette plus resepotta) som är ihopfällbara som fungerar jättebra för pottning på språng. Kiss går att hälla ut utomhus om ingen toalett är tillgänglig. För bajs går det att ha med en exempelvis hundbajspåse, eller speciella engångspåsar för pottor som sedan går att kasta i en papperskorg. 

När är barnet redo för potträning?

Svar:

När barnet är runt 18 mån börjar den lära sig att tolka sina egna signaler på nödighet och kan börja använda pottan på egen hand.

Min bebis har slutat att visa tecken på nödighet och vill inte sitta still på pottan längre, hur kommer vi vidare?

Svar:

Det är såklart viktigt att inte tvinga bebisen på pottan, och det är väldigt vanligt med att vägra pottan i kryp/gå-fasen runt 9 mån- 1,5 år. Ge dock inte upp, utan fortsätt att erbjuda efter tex sömn och mat, och locka med lite spännande böcker eller leksaker som kanske bara får finnas där. Ett annat tips är att köra på bumbosits på toaletten, så barnet inte kan gå därifrån själv. Ett tredje tips är att ställa pottan tex framför tv:n.

Vanliga frågor om tygblöjor:

Vilken blöja är den bästa?

Svar:

Idag finns det en uppsjö av olika varianter och många nybörjare på tygblöjor brukar kalla det lite av en "djungel" att hitta bland alla varianter. Djungeln är jättebra för att den innebär att den perfekta blöjan för er finns där ute. Det finns några aspekter ni bör ha i åtanke vid val av tygblöjor: Hur ofta ni har möjlighet att tvätta, hur mycket ni vill/kan förvara i hemmet, hur mycket ni vill förbereda och ekonomi bland annat. Genom att utgå från dessa aspekter har ni möjlighet att hitta de tygblöjor som passar perfekt för just er familj. När ni funderat kring ovanstående punkter kan ni utifrån det se vilket system om passar er bäst här.

Är tygblöjor obekvämt för barnet? Försämrar tygblöjor barnets rörelseförmåga och därmed motoriska utveckling?

Svar:

Precis som med engångsblöjor är tygblöjor designade för att främja barnets röresleförmåga och bekvämlighet. Vi har ett tankesätt att engångsblöjor är mer bekväma och bättre eftersom att normen säger det och tygblöjor är mer främmande. Egentligen är inte skillnaden så stor. Om tygblöjor hade varit obekväma hade barnet försökt signalera detta till dig. Upplever du att blöjan är för tjock för att röra på sig kanske du packat den för mycket? Barns rörelseförmåga hämmas inte av tygblöjor. Barnet rör sig utifrån vilja och lust och den tid det tar för varje barn att genomföra olika rörelser i utveckligen vareirar. Forskning visar inga skillnader mellan tygblöjor och engångsblöjor när det kommer till rörelseförmåga, men forskning visar också att rörelseförmåga främjas allra mest hos barn helt utan blöja. Så nakenträning rekommenderas! Många får också känslan att barnet har det obekvämt när de sover med en tjock nattblöja, men återigen - visar barnet inga tecken på obekvämhet och irritation så är det förmordligen inget problem. Alla föräldrar sätter sina barn före allt. Hade tygblöjeföräldrars barn upplevt blöjorna som obekväma och jobbiga hade föräldrarna märkt det och betydligt färra hade använt tygblöjor.

Jag har gula fläckar i tygblöjorna - är de fortfarande smutsiga då?

Svar:

Det är vanligt att det blir fläckar efter bajs i tygblöjorna, och det beror främst på färgämnen/pigment som finns kvar. Fläckade blöjor är alltså inte direkt smutsiga, men om man vill förebygga fläckarna är ett tips att skölja av bajsblöjor före tvätt (helst innan de hunnit torka) och skrubba med tex galltvål. Fläckar i tvättade blöjor kan också gå bort genom att hänga de i solen ett par timmar. Detta gäller i synnerhet fläckar från amningsbajs, medan matbajs kan ge lite mer bestående fläckar. De flesta fläckar bleknar dock med tiden och upprepade tvättar. En djuprengöring med tex vanish eller perkarbonat kan också hjälpa till att få bort fläckarna

Jag har fleecefilt hemma, kan jag använda klippta bitar av den som torrskikt?

Svar:

Det beror på om filten är tillverkad av polarfleece eller microfleece. Polarfleece är vätsketät och släpper därför inte genom vätska, medan microfleece är ett jättebra torrskikt. För att veta om din filt fungerar som torrskikt eller inte kan du spola lite vatten på den under kranen. Går vattnet igenom funkar den som torrkiskt och stannar vattnet kvar ovanpå filttyget funkar den inte.

Vart kan man köpa tygblöjor?

Svar:

Som medlem i Blöjupproret får man rabatter hos flertalet av de svenska återförsäljare: Här hittar ni en sammanställning. 

Sedan finns det många tygblöjor som säljs på andrahandsmarknaden, här kommer exempel på köp/sälj grupper på FB:

Min partner vill inte att vi använder tyg -  hur ska jag göra?

Svar:

Det är såklart helt ok att blanda tygblöjor och engångsblöjor om båda parter inte är överens. Ofta är det fördomar som ligger bakom negativa åsikter. Det är tex absolut inte krångligare med tygblöjor, och inte heller äckligare att byta bajsblöjor i tyg jämfört med engångs, skillnaden är hur de hanteras efteråt. Många som använder tyg tycker tvärtom att det är skönt att slippa stinkande bajsblöjor i soporna. Dessutom brukar tygblöjorna även lukta mindre än engångs, men där går åsikterna isär. Sen är det såklart skönt att alltid ha blöjor att tillgå hemma utan att behöva köpa hem. Men som sagt, om man väljer att ibland köra med engångs tex på natten eller på språng och annars med tyg är det fortfarande många besparade blöjor i slutändan. Prata också med din partner för att se vad det är med tyg som känns jobbigt. Ni kan också låna hem ett testpaket från Blöjoteket och prova på för att se om hen ändrar sig när de faktiskt fått testa på tygblöjor.