Renovering

Renovering

Ibland hittar du en otroligt snygg preloved blöja som bara behöver lite kärlek för att få ett nytt liv, eller så har du en hel stash som använts och älskats längre som är i behov av lite extra kärlek för att kunna anävdas ännu mer! Oavsett vad så kommer här de vanligaste renoveringstipsen för nar du ska piffa upp dina favoriter!

Ta bort noppror

Har du en noppbortagare tillgänglig är det lätt att fräscha upp ruggade ytor i tygblöjorna och på inlägg, och de blir snabbt som nya igen. Vi vill tipsa om noppborttagaren från Clas Ohlson som är väldigt lättanvänd!

Rensa kardborre

Ett första steg att fräscha upp kardborre som börjat fästa dåligt är att rensa den på skräp med t.ex. en sprättare, pincett, tandpetare eller fin kam.

Byta en trasig knapp

Många tygblöjor är kompatibla med märket Prym och KAM och deras Color Snaps. Om den gamla knappen måste avlägsnas först kan man antingen använda ett specifikt borttagningskit från Prym, eller en skruvmejsel+hammare för att avlägsna den lilla pricken i mitten på knappen. Det kan också fungera att använda en tång och klämma ihop knappen så den tillslut släpper från piggen i mitten, som är den del som håller fast de två delarna med varandra. Har knappen gått igenom och det blivit hål kan du stoppa in en extra pultygbit inuti hålet, sy igen litegrann om håler är för stort och sätt därefter dit en ny knapp med hjälp av en prymtång.

Byta resårer

Om tygblöjan har resårerna i kanaler är det lätt att byta ut dem när de börjar kännas trötta. Vräng blöjan ut och in och sprätta upp en öppning så resårens ena fäste blottas. Ett litet trick är sedan att sy fast den nya resåren nästan längst ut på den gamla, sedan öppna upp på andra sidan, klippa av den gamla och dra igenom den så att den nya följer med genom kanalen. Glöm inte att först fästa den nya resåren där den gamla satt fast, i första änden. Det går även bra att dra igenom den med säkerhetsnål på vanligt vis. Om resårerna däremot är fastsydda hela vägen måste de istället sprättas bort och nya resårer sys på, såvida det inte går att skapa en ny kanal för de nya resårena.

Ett tips är att klippa resårbiten lite längre än du faktiskt behöver, för att ha lite mer spelrum. Är du osäker på hur lång resåren ska vara så kan du då testa dig fram och se hur det blir, innan du faktiskt klipper av resåren och fäster den. På youtube finns också den här videon som förklarar hur du kan förlänga livet på dina befintliga resårer om de inte är helt slut ännu.