Sy/sticka ull

Sy & sticka i ull

Genom att sy eller sticka egna blöjbyxor finns det många kronor att spara. Dessutom kan du designa dem så de blir precis så höga och täta som du vill ha dem. Och varför inte göra dem med något snyggt mönster eller motiv? Här är det fantasin som sätter gränserna!

Ullbyxor

Först ut är att välja ett mönster. Det finns flera gratis blöjbyxemönster att välja mellan men du kan även använda ett vanligt byxmönster – tänk då bara på att eventuellt sticka i en storlek större än vad barnet har, så vikblöja, prefold eller formsydd får plats under, samt att göra midjan ordentligt hög, så den går ovanför blöjan. Här under finner du länkar till några gratismönster:


Näst på tur är att välja garn eller tyg. För att tillverka blöjbyxor behöver garnet vara obehandla, det får alltså inte vara ett superwash-garn. Väljer du ett ofärgat obehandlat garn av fårull så finns stor chans att det har kvar mycket av sitt ursprungliga ullfett, lanolin, och måste då inte kuras innan första användning. Välj ett garn som är mjukt och inte sticks, antingen i finull, merinoull, alpaca eller en blandning av dessa. Om du ska sticka ett torrskikt kan du även välja superwash-garner eller ull/silke-blandningar.

Räkna om maskantal

Här kommer en lista på bra garner/tyger:

Namn (material) stickstorlek 10x10cm

Säg att garn 1 har 20m/10cm och garn 2 har 18m/10cm då har garn 1 2m/cm och garn 2 1,8m/cm.
Om mönstret är 100m med garn 1 (som är 2m/cm) så innebär det att plagget är 100/2=50cm. Garn 2 var 1,8m/cm så plagget ska då vara 50×1,8=90m

Inspirationsbilder