Inlägg & tillbehör

Sy inlägg & tillbehör

Inlägg

Återbruka gamla handdukar och lakan och sy inlägg eller tvättlappar! Frottéhanddukar i bomull är toppen som absorberande i inlägg, medan gamla lakan passar bättre till tex tvättlappar. Du kan antingen klippa ut lämpliga bitar (använd tex ett annat inlägg du gillar som mönster) och sy samman tex 3-4 lager. Eller toppa med någon mjukare tyg, tex bomullstrikå eller velour. Ett annat tips är att sy egna prefolds på ca 30x30 cm, i två-tre lager. Overlocka kanterna eller använd symaskinens omkastare. Vik sedan på tre och använd som inlägg!


Här finns även mönster/beskrivning till inlägg:

http://tygbindor.se/monster.htm

Tvättlappar

Tvättlappar att torka bebisrumpa är lätt att fixa själv hemma. Du kan använda tex bitar från överblivna lakan eller köpa hem ett gäng tvättlappar i tyg. Vik dem och lägg i en mindre glasburk. Koka sedan upp ca 2dl vatten och tillsätt en tsk kokosolja. Det går också bra att tillsätta några droppar flytande tvål/tvålflagor. Rör om och tillsätt till glasburken med tvättlappar så att alla tvättlappar blir blöta utan att dränkas. Sätt på locket och låt svalna. Klart att användas, vid skötbordet eller på språng!

Wet bag

En Wet bag är enkel att sy i valfri storlek. Klipp ut två lika stora tygbitar i PUL (eller exempelvis bomull om du enbart ska lägga torra blöjor i den). Vik kanten någon centimeter högst upp på vardera kant och sy med raksöm så att du får en skåra. När du har det kan du nu trä ett snöre med dragsko genom hela påsen. Därefter syr du ihop med raksöm när sidorna är ut och in och vänder sedan påsen åt rätt håll. Det går även att göra dem med dragkedja. 


Exempel på mönster finns här:

http://lillagro.blogspot.com/2016/02/sy-pulpasar-blojpasar.html