Tygblöjor

Sy tygblöjor

Sy tygblöjor är kul och ekonomiskt, och ger dig friheten att själv bestämma tex material, print och passform. Det finns massor av mönster att köpa och ladda ner gratis på webben. Tex har Muksut kit med både mönster och material för pocket som startkit. Ett annat tips är "happy hippos pattern" som finns att köpa på Etsy.


Bra tyger finns att köpa hos tex: Gullbergs textil,  Eco mini, ZannaZ, Lilla bombom och Myllymuksut. De flesta tygaffärer online och som fysisk butik har material för en hel del blöjprojekt. Det går också att återbruka av mycket tyger du har hemma, som exempelvis tröjor, handdukar, filtar etc.

Vikblöjor

Vikblöjor är enkelt att sy med ett eget mösnter. Tejpa ihop A4 papper eller skär ut på kartong till önskad kvadratiskt storlek och lägg på tyget du önskar. Rita runt mönstret, klipp ut och antingen fålla, sicksacka eller overlocka kanterna. Många olika material går att använda för att sy vikblöjor. Muslin, birdseye, flanell, jersey, tencel, bambufrotté mm. Gör du vikblöjor i jersey, tencel, eller andra stretchiga material behöver du inte heller alltid sy kanterna utan det räcker med att klippa dem. Det enda som händer är att kanterna rullar sig lite efter tvätt. 

Preflats

Preflats är enkelt att göra själv och går att sy i många olika material för att anpassa tjocklek och absorption utefter behov. De vanligaste sätten att sy dem är att vändsy eller overlocka. Mönster är enkelt att rita själv i önskad storlek och längd eller klippa/vika en av en t-shirt. Några tips på gratismönster finns här:

Formsydda

Formsydda är roligt att sy själv! Det finns så många material att välja mellan som gör att blöjan blir precis så som ni vill ha den. Formsydda går att variera i oändloighet och går att sy både genom att overlocka kanterna eller att vändsy. Har ni en prefold hemma som inte används finns det knep att göra om den till en formsydd. Annars har ni några varianter på gratismönster nedan:

Skal, pockets och AIO

Skal och pockets (även ullskal) och AIOs vändsys oftast, med det finns några varainter för overlock. Yttersidan är oftast sydd i TPU eller PUL, men några skalvarianter finns i fleece där du dessutom kan göra dem enbart med hjälp av en sax (no sew). Det gäller att hitta läsa på om mönstret innan för att se om det har de egenskaper i en blöja du gillar, sen är det bara att prova sig fram och justera med tiden. PUL kan vara svårt att sy i så en microtexnål rekommenderas. Nedan följer några förslag på mönster: