Djuprengöring

Djuprengöring

Ibland behöver/vill man djuprengöra blöjorna, tex:

(Text: Suzie Bertrand)

  • Om man haft problem med lukt
  • Innan långtids förvaring
  • Köpt begagnade blöjor

Vad behövs?

Vanish i pulverform (eller annat varumärke med minst 30% syrebaserad blekmedel) eller natriumperkarbonat (finns på tex Jordklok eller Bodystore). Det kommer släppa loss allt “äckligt” som kan ha fastnat i tyget. 

Vanish är effektivare medan perkarbonat är ”vänligare” för både hud och miljö. Båda metoderna kan bleka allt annat än PUL och alla typer av textilier tål dessa blötläggningar. .

Hur gör man?

  • Vanish : Följ bruksanvisningen för blötläggning. Det brukar vara ½ måttsked för varje 4L varmt (min 40C) vatten, för 6h max
  • Perkarbonat: 2 matskedar till varje 4 liter varmt (gärna över 60 grader, min 40 grader) vatten och låt ligga helst hela natten (minst 4h)


Börja med att ta en bild på lösningen, det vill säga av den valda behållaren efter att en blandat i vanish/perkarbonat. Vänta därefter en stund så att allt hinner lösa sig i vattnet. Därefter läggs blöjorna ner i behållaren. När blöjorna legat tillräckligt länge i vattenbadet är det dags att fota vattnet igen, och jämföra med den första bilden för att se om vattnet ändrat färg eller inte. Har vattnet blivit missfärgat (oftast grått eller brunt), ska blöjorna in på en skäljprogram i tvättmaskinen och därefter ska en ny blötläggning utföras. Denna process ska fortgå tills dess att vattnet förblir helt rent. Upplevs det att vattnet fortfarande inte blir rent efter ett antal tvättar kan det vara bra att prova ett ättiksbad emellan. Djuprengöring kan ta mycket tid om blöjorna har ett stort behov av djuprengöring. Men efteråt är blöjorna rena och fina!

Tips

  • Det kan ibland vara svårt att avgöra om färgen på vattnet har ändrat färg eller inte. Då kan det vara värt att hälla vattnet i en vit behållare eller i en gemonskinlig behållare och ställa något vitt under behållaren för att lättare avgöra färgen.
  • Djuprengör inte uppsugande material (exempelvis: inlägg, formsydda och vikblöjor) med torrskikt, pockets och sådant som inte kan absorbera lika mycket vätska. Detta eftersom att uppsugande material oftast behöver längre och fler blötläggningar än de mindre absorbernade och det kommer då slita på dem mer än nödvändigt. 
  • Om du ska djuprengöra många blöjor i en stor behållare (exempelvis ett badkar), kan du andvända en flaska för att dosera måtten. Öppna vattenkranen, räkna hur lång tid det tar för att fylla flaskan, och räkna sedan hur länge det tog för att fylla behållaren. Tog det exmeplevis 30 sekunder för att fylla en 1L flaska, och det tog 15 min för att fylla mitt badkar, så är det 30L i badkaret.

Vad gör jag vid ammoniak?

Har du ammoniak i blöjorna kan det vara så att en djuprengöring inte räcker utan det krävs vidare åtkärder. Upplever du problem med ammoniak kan du läsa mer om metoder för att bli av med detta här.